TGRT BELGESEL


TGRT HABER

hastane_randevu.jpeg

GEMİÇ KÖYÜ SAYFASI

15 Mayıs 2014 Perşembe

MAYIS 15 veya MAYIS 13

BUGÜN 15 MAYIS
Ne olmuş 15 Mayıs'a diyenleriniz olabilir.
15 MAYIS TÜRK MİLLETİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR GÜNDÜR.
HASAN TAHSİN
Türk Tarihini bilmeyen o kadar çok insan vardır ki, 9 EYLÜL'ü bile bilmeyenlere, 15 MAYIS'ı sorsak ne cevap vereceklerdir.
Asıl ismi Osman Nevres  ve mesleği gazetecilik olan müstesna bir insan 15 MAYIS 1919 da, İzmir'de düşmana ilk kurşunu atmıştır.
Bu 15 Mayıs tarihinde sılılan kurşun, 16 Mayısta Bandırma Vapuru ile  Mustafa Kemal Paşa'nın Samsun'a hareket etmesini de sağladı.
Ta ki 9 EYLÜL 1922 de düşman İzmir'den denize döküldüğünde, bu civanmert insan saygıyla anılıyordu.
 Hasan Tahsin tarafından düşmana karşı sıkılan kurşun, Milli Kurtuluş Savaşının her zaferinde, askerimiz üzerinde bir doping tesiri yaptı.

Hasan Tahsin ya da gerçek adıyla Osman Nevres, 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'e çıkartma yapan, işgal kuvvetlerine, Kordonboyu'ndan ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan, ulusal sembol kişidir.



3 yorum:

  1. Hasan abi, güzel İzmir'in işgal edildiği kara günler.....Yunan askerleri İzmir'e girdiğinde gazeteci Hasan Tahsin ilk kurşunu atmıştı....ilk kurşun gazetesinin internet sitesinin ismi de oradan geliyor ...insanlar umutsuzca seyrediyordu...gazeteler tabii Arap harfleriyle o zaman bu işgalle ilgili haberleri duyurmuşlar, o gazeteler sonradan Türkçe'ye çevrildi ve şu linki tıklarsanız okuyabilirsiniz o yılların gazete başlıklarını....İzmir marşı eşliğinde....ben çok severim o marşı ve her dinlediğimde gözlerim dolar....özellikle

    "şehit olanları deftere yazdım" Yaşa Mustafa Kemal paşa yaşa, adın yazılacak mücevher taşa..satırlarına...

    selamlar


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hasan Tahsin ya da gerçek adıyla Osman Nevres (1888, Selanik - 15 Mayıs 1919, İzmir), 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir'e çıkartma yapan, seçkin askerlerden oluşan Yunan Efzon Alayı işgal askerine, Kordonboyu'ndan ilk kurşunu sıkarak Türk direnişini başlatan ulusal sembol kişi, yazar ve gazeteci.
      Evet Bu hadise de çok çok önemli..
      Fakat Türk Tarihinde 15 Mayıs'ın bambaşka bir önemi daha var.

      Sil

  2. linki yazmayı unutmuşum

    https://www.facebook.com/video/video.php?v=149229535107494

    YanıtlaSil