TGRT BELGESEL


TGRT HABER

hastane_randevu.jpeg

GEMİÇ KÖYÜ SAYFASI

11 Haziran 2014 Çarşamba

30 Yaşından Önce Okuyun

30 Yaşından Önce Okuyun
Yukarıdaki başlık ve aşağıdaki yazı alıntıdır.
Beğendim. Bu sayfalara tekrar yazdım.
Hasan Güler



30 Yaşından Önce Okuyun


Bazı kitaplar hayatınızı değiştirebilir, yön verebilir veya bakış açınıza çok önemli gelişimlerde bulunabilirler. O yüzden bazı kitapları yaşınız çok geçmeden okumanızda fayda var. İşte 30 yaşından önce okumanızın faydalı olacağı kitaplar!


30 Yaşından Önce Okuyun


Bin Dokuz Yüz Seksen Dört - George Orwell

George Orwell'in kült kitabı Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kâbus senaryosudur. Bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. Geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır Bin Dokuz Yüz Seksen Dört. Güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır. 
Kitapta devlet-vatandaş ilişkisi ve uygulanan taktiklerin ele alındığı distopik bir dünya düzeni anlatılıyor. 1984, öngörüsüyle de edebiyat tarihinin en önemli kitapları arasında yer alıyor.


Yüzüklerin Efendisi - J.R.R. Tolkien

20’nci yüzyılda yazılmış en iyi ve etkileyici kurgusal edebiyat örneklerinden biri olan ’Yüzüklerin Efendisi’ Tolkien’ın en ünlü eseri... Sinemaya da görkemli bir şekilde uyarlanan eser en büyük başyapıtlardan biri.



Bülbülü Öldürmek- Harper Lee

Kitapta mahkeme tarafından ırza geçme suçuyla yargılanan siyah bir insanın savunmasını ve küçük bir kentte inanç ve vicdanla ilgili hükümlerin nasıl verildiği ele alınıyor.Lee'nin bugüne dek yazdığı tek roman olan Bülbülü Öldürmek, ABD'nin güneyinde Maycomb adlı kurgusal bir kasabasında geçer. Jean Louse "Scout" Finch adında küçük bir kızın bakış açısından kaleme alınmış olan eser, bugüne dek dünyada en çok satan romanlar arasında yer almaktadır[2] ve aynı adı taşıyan, başrolde Gregory Peck'in yer aldığı, klasik bir film de olmuştur.


Çanlar Kimin İçin Çalıyor- Ernest Hemingway

Kitapta, İspanya’daki iç savaç sırasında gerillalar arasında yer alan ABD’li bir profesörün savaşa bakışı ele alınıyor."Ada değildir insan, bütün hiç değildir bir başına; anakaranın bir parçasıdır, bir damladır okyanusta; bir toprak tanesini alıp götürse deniz, küçülür Avrupa, sanki yiten bir burunmuş, dostlarının ya da senin bir yurtluğunmuş gibi, ölünce bir insan eksilirim ben, çünkü insanoğlunun bir parçasıyım; işte bundandır ki sorup durma çanların kimin için çaldığını; senin için çalıyor." John Donne


Savaş ve Barış - Lev Tolstoy

Napolyon döneminde Rusya ve Fransa arasındaki savaş, saraydaki yaşam ve yaşadıkları değişimleri anlatıyor. Tolstoy’un en bilinen eserlerinden biridir.


İnsan Hakları - Thomas Paine Paine
Edmunt Burke’ün ’Fransız Devrimi’ne Karşı Tepkiler’ kitabına tepki olarak yazdığı kitap ’İnsan Hakları’ teriminin muhtemelen ilk kez kullanıldığı eser olarak biliniyor.Thomas Paine'in ölümünün iki yüzüncü yılında yayımlanan bu metinler, politik düşüncede özgürlük için ortaya atılmış en etkili argümanlardan ikisi olarak günümüze kadar gelmiştir. Ortak Akıl, Paine'in Amerikan Devrimi'ni desteklemek için yazdığı bir kitapçıktır. Kendine özgü ve sade tarzı sayesinde bütün kolonilere söndürülmesi imkansız bir yangın gibi yayıldı ve Amerikan Devrimi'ne ilham verdi. insan Hakları ise Paine'in, sonunda onu isyana teşvik ve iftira gerekçesiyle yargılanmaya kadar götüren, Fransız Devrimi için tutkulu bir savunmasıdır. Tanınmış tarihçi Peter Linebaugh, Paine'in fikir ve mirasının, bugünün dünyasını anlamakta halen devam eden önemini gözler önüne seriyor.

Yeniden yorumlanan devrim metinleri

"Dünyayı yeniden başlatacak güç ellerimizdedir"
Thomas Paine




Toplum Sözleşmesi- Jean Jacques Rousseau

Rousseau kitabında bireyin özgürlüğünü zedelemeden ahlaksal erdemini yükseltecek bir toplum modelini öneriyor.Toplum sözleşmesi veya sosyal sözleşme; bireylerin karşılıklı uzlaşma, bazı kurallara uymak üzerinde anlaşma ve birbirlerini şiddet, sahtekarlık veya dikkatsizlikten korumak için birleştirdiğini varsayan bir kavramdır. İnsanlar arasındaki kullanımı, insanların bir devlete ya da otoriteye bağımsızlıklarının bir kısmından hukukun üstünlüğü anlayışı ile vazgeçmeleridir. Yönetilenler tarafından, bir takım bazı kurallar ile yönetilme üzerine anlaşma olarak da düşünülebilir.



Yüzyıllık Yalnızlık- Gabriel Garcia Marquez

Nobel Ödülü alan kitapta Marquez, çocukluğunda kendisini etkileyen hayata dair her şeyi kültürel tarihle bir araya getirerek aktarmıştır.
"Yüzyıllık Yalnızlık'ı yazmaya başladığımda, çocukluğumda beni etkilemiş olan her şeyi edebiyat aracılığıyla aktarabileceğim bir yol bulmak istiyordum. Çok kasvetli kocaman bir evde, toprak yiyen bir kız kardeş, geleceği sezen bir büyükanne ve mutlulukla çılgınlık arasında ayrım gözetmeyen, adları bir örnek bir yığın hısım akraba arasında geçen çocukluk günlerimi sanatsal bir dille ardımda bırakmaktı amacım. Yüzyıllık Yalnızlık'ı iki yıldan daha kısa bir sürede yazdım, ama yazı makinemin başına oturmadan önce bu kitap hakkında düşünmek on beş, on altı yılımı aldı. Büyükannem, en acımasız şeyleri, kılını bile kıpırdatmadan, sanki yalnızca gördüğü olağan şeylermiş gibi anlatırdı bana. Anlattığı öyküleri bu kadar değerli kılan şeyin, onun duygusuz tavrı ve imgelerindeki zenginlik olduğunu kavradım. Yüzyıllık Yalnızlık'ı büyükannemin işte bu yöntemini kullanarak yazdım. Bu romanı dikkat ve keyifle okuyan, hiç şaşırmayan sıradan insanlar tanıdım. Şaşırmadılar, çünkü ben onlara hayatlarında yeni olan bir şey anlatmamıştım, kitabımda gerçekliğe dayanmayan tek cümle bulamazsınız."


Türlerin Kökeni
Yazıldığı günden şu ana kadar tartışılmaya devam eden ’Türlerin Kökeni’, doğal hayata toplumun bakışını değiştirmesinde belirleyici bir faktör oldu.


Siddhartha - Hermann Hesse

Kitap, hayatta elde edilen tecrübelerinin önemini vurguluyor.


Kıvılcım Anı - Malcolm Gladwell
Kıvılcım Anı
(Küçük Şeyler Nasıl Büyük Farklar Yaratır)
Gladwell, kitabında küçük bir düşüncenin, ya da üretim kavramının nasıl gelişerek büyük global-sosyal değişikliklere yol açtığını inceliyor.


Söğüt Ağaçlarındaki Rüzgar - Kenneth Graham

En başarılı çocuk kitaplarından birisi sayılan kitap hayatta küçük şeylerle memnun olmanın önemini serüvenli ve mistik öğelerle anlatıyor.


David Copperfield - Charles Dickens

Dickens, romanda 1800’lü yıllarda İngiltere’nin ekonomik ve sosyal durumunu samimi bir dille anlatmış...


Muhteşem Gatsby - F.Scott Fitzgerald

İlk basımı 1925’te yapılan kitapta yazar 1920’lerdeki ekonomik durumu ve Birinci Dünya Savaşı’nı konu almıştır.



Doğal Yaşam ve Başkaldırı - Henry David Thoreau

Yazar, Walden Gölü kıyısına bir kulübe yaparak doğayı gözlemleyerek yaptığı incelemeleri, günlüğü kitaplaştırdı.


Devlet - Platon

Platon, eserinde ideal devletin nasıl olması gerektiği üzerine görüşlerini belirtiyor.


Lolita - Vladimir Nabokov
Romanda bir profesörün, ergenlik dönemindeki üvey kızına olan tutkusunu anlatıyor. Zamanında büyük tepki toplayan ve sansürlenen eser, Stanley Kubrick tarafından beyazperdeye de uyarlandı.


Tam İlmihal Se`âdet-i Ebediyye
(Tam İlmihâl-Se’âdet-i Ebediyye) kitâbının, kıymet ve ehemmiyyetini, hemen ikinci sayfasında, büyük islâm âlimi Seyyid Abdülhakîm-i Arvâsî hazretlerinin kıymetli oğlu İstanbul’da Kadıköy müftîsi Ahmed Mekkî Efendi, kısa ve vecîz sözleri ile açıklamış ve “Asrımızın fâdıllarından, zemânımızın bir dânesinin yazmış olduğu (Se’âdet-i Ebediyye) kitâbına göz gezdirdim. Bu kitâbda, kelâm, fıkh ve tesavvuf bilgilerini buldum. Bunların hepsinin, bilgilerini nübüvvet kaynağından almış olanların kitâblarından toplanmış olduğunu gördüm. Bu kitâbda, Ehl-i sünnet velcemâ’at i’tikâdına uygun olmıyan hiçbir bilgi, hiçbir söz yokdur.” buyurmuşdur. Bine yakın eserden uzun bir zemânda hâzırlanan bu nâdîde eser üç kısımdan meydâna gelmişdir:
 http://www.hakikatkitabevi.net

Yukarıdaki Kitabları otuz yaşından önce okuyun.
30 Yaşından Önce Okuyun dedik. Fakat şimdi siz hangi yaştasınız. Elbette her insan biraz da çocuktur. Öyleyse vaktinizi ve yaşınızı hiç düşünmeyin. Yukarıdaki kitabları okumaya başlayın. En önce de Tam İlmihal kitabını okumalısınız.
Hayırlı, mutlu, sağlıklı bir ömür dilerim.
Tüm otuz yaş altındakilere yani tüm insanlarımıza selam ederim.

1 yorum:

  1. Kitaplar hayat kaynağımız inşaallah kitaptaki okuduğumuz iyi şeyleri hayatımızda da uygulayabiliriz...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil