TGRT BELGESEL


TGRT HABER

hastane_randevu.jpeg

GEMİÇ KÖYÜ SAYFASI

21 Eylül 2015 Pazartesi

VATAN TOPRAĞINA KIYMET VERELİM

BEREKETLİ TOPRAKLAR YOK OLACAK..

AŞAĞIDAKİ HABER BUGÜN İNTERNET SİTELERİNDE YAYINLANDI. YARIN DA GAZETELERDE ÇIKAR. ÇOK YAZIK OLACAK. BU TOPRAKLAR ZATEN ZENGİN. TURİZM VE TARIM BAKIMINDAN BU YÖRE İNSANLARI PARA KAZANIYOR. İŞSİZLİK YOK. BU BEREKETLİ TOPRAKLARA FABRİKALAR YAPILIRSA, TARIM ARAZİLERİ YOK OLACAK. ÇEVRE KİRLİLİĞİ NEDENİYLE YERLİ VE YABANCI TURİSTLER BURALARA HİÇ GELMEYECEK. İŞLERİ TIKIRINDA OLANLAR İLERİ YILLARDA ZAHMET ÇEKECEKLER. BU TESİSLERİ İŞSİZLİKLE KIVRANAN VE ÇORAK TOPRAKLARI OLAN BÖLGELERİMİZE YAPIN NE OLUR.
BURSA-İZMİT-İSTANBUL YOK OLDU. BURALAR BARİ YOK OLMASIN. YORUMLARINIZLA DESTEK OLMANIZI BEKLERİM. HOŞCAKALIN

Köylüler zengin oldu
Enerji yatırımlarının Güney Marmara bölgesine yönelmesi köylülerin arazilerinin değerini arttırdı. Köylüler, arazilerini değerinin üzerinde rakamlara özel şirketlere satarken, sadece birkaç köyün olduğu bölgeye 80 milyon TL'den fazla para girdiği belirtiliyor.

Yeni enerji yatırımlarının yöneldiği Güney Marmara'da EnerjiSA doğalgaz çevrim santrali kuruyor. EnerjiSA'nın yanısıra Çolakoğlu, AK Enerji gibi şirketlerle isimleri belirlenmeyen bazı Türk ve yabancı bölgeye enerji santralleri ve rüzgar gülü santralleri kuruyor. Bandırma'ya bağlı Edincik beldesi ile Buğdaylı, Misakça, Şirinçavuş, Hıdırköy, Bezirci ve Paşaçiftliği köyleri yakınlarında 4 bin dönümden fazla arazinin yüksek bedelle satıldığı belirtiliyor.

Arazilerin satışından özellikle Buğdaylı köyüne 80 milyon TL'den fazla para girdiği belirtilirken, köydeki inşaat çalışmaları ve son model lüks araçlarda dikkat çekiyor. Buğdaylı'da kahvehanelerde oturan köylüler, satışların ardından herkeste büyük bir rahatlama olduğunu ifade ederek, çok sayıda kişinin yeni otomobil ve ev satın aldığını belirttiler. Köye gelen parayla köyün tek camisi de klimalarla döşenirken, caminin dış duvarının da dekoratif süslemelerle yenilendiği de görünüyor.

Bölgesinde çok sayıda arazinin satıldığı ve enerji yatırımlarının yoğunlaştığı Bandırma'ya bağlı Edincik beldesinin Belediye Başkanı Mehmet Yağcı, arazi satışlarının köylüye piyango çıkmış gibi yansıdığını ifade ederek, "Özellikle Şirinçavuş. Buğdaylı, Paşaçiftlik gibi köylerde satılan arazilerin bir kısmı tarım arazisi, bir kısmıda çorak araziydi. Vatandaşlar oraları satınca yeniden doğmuş gibi oldular. 80 milyon TL'den fazla para girdi. Özellikle Buğdaylı'dan çok satıldı. Dönümü 2-3 bin TL'ye giden yerler 25-20 bin TL'ye satıldı. Onlarda mutlu oldu, işyerleri de mutlu oldu. Yerini bilmeyen arazisini bilmeyen kişiler zengin oldular. Piyango çıkmış gibi oldu herkese" dedi.

Arazilerini satan Buğdaylı köyü sakinlerinden Orhan Kökçüler, Türkiye'de krizin hissedilmediği tek yerin Buğdaylı Köyü olduğunu öne sürerek, "Satışlardan 80 trilyona yakın para dağıtıldı. Türkiye'de kriz olduğuı bir dönemde, krizin hissedilmediği tek yer Buğdaylı oldu. Arabalar yenilendi, evler yapıldı ama para üretime gitmedi. Bu ileride köylüye negatif yönde yansıyacaktır. Köylü geçici bir refah yaşıyor. 4 bin dönüm yer gitti, 12 bin dönüm alanın 3'de biri gitti. Gelecekte gençler ne iş yapacak bilinmiyor" dedi.

Arazilerini yüksek bedelden satan Fikri Ülker'de köyün başlangıçta arazilerinin satılıp satılmaması konusunda ikiye bölündüğünü ifade ederek, "Önceden dönümü 2 bin TL olan araziler 10 bin TL'ye satıldı. Köylü başlangıçta satıp satılmaması konusunda ikiye bölünmüştü.
Ancak verilen parayı duyunca hiç satmayacağız diyen köylüler bile herkesten önce koşarak arazilerini sattılar. Köyde herkes rahatladı. Hiç araba alamayacak durumda olanlar bile yeni araba aldı, evler yaptırdı" şeklinde konuştu.
Bölgeye kömürle çalışan bir termik santral yapılması halinde ise doğa harikası olan arazilerin yok olacağına dikkat çeken Gürol Tok ise, "Araziler büyük paralardan satıldı, köye para geldi.
Herkeste geçici bir rahatlama oldu ancak buralara kömürle çalışan bir termik santral yapılması gündemde.
Bu yapılırsa, Türkiye'de tarımın en güzel yapıldığı bu bölgeler yok olur, buralarda tarım ve doğa harikası  yok olur.
Buna dikkat edilmesi gerekiyor" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder